DE LORIJN | ZADELS
Signalen
Van nature zijn paarden vluchtdieren. Vanuit hun oerinstinct zullen ze pijn of ongemakken ten alle tijden proberen te camoufleren. In de natuur geld namelijk; Het zwakste dier van de kudde is de prooi van het roofdier. Gelukkig worden wij mensen niet gezien als roofdier, maar het is belangrijk te beseffen dat een paard dat pijn en ongemak vertoond vaak al diverse stadia voorbij. Merk je (kleine) veranderingen op bij je paard? Onderneem direct actie om te voorkomen dat je paard meer hinder ondervind. Mogelijk ben je dan verder van huis. Op deze pagina leer ik je deze signalen te herkennen. Onderstaande signalen zijn zadel gerelateerd, maar kunnen óók aanwezig zijn bij andere onderliggende problemen. Vertoond je paard 1 of meerdere signalen? Trek aan de bel en contacteer je zadelpasser
Is je paard veranderd?
Onderneem actie!
Een goed passend zadel leent het paard zonder beperking en pijn te kunnen bewegen en de ruiter/amazone te dragen. Hierdoor ontwikkeld het paard een sterker lichaam, betere conditie en bovenal plezier. Een paard is een dier dat graag volgt en voor je werkt. Met het juiste zadel draag jij bij aan het welzijn van jouw happy athlete.
DE LORIJN | ZADELS
Wanneer bel je een zadelpasser?
Naast je (halfjaarlijkse) controles is het belangrijk om je paard te blijven monitoren. Valt hij of zij af, of is er juist een toename in gewicht of bespiering? Deze veranderingen hebben een enorme invloed op de pasvorm van je zadel. Bekijk hieronder de situaties wanneer je direct contact moet opnemen met een zadelpasser.
Toename in gewicht of bespiering. Let extra op bij een seizoenswisseling.
Afname in gewicht of bespiering. Let extra op bij een seizoenswisseling.
Bij reïntegratie na een blessure of tijdens het herstel van een blessure.
Vanaf 1 á 2 maanden na het drachtig scannen van een merrie.
Na een periode van rust zoals vakantie, verhuizing, korte stilstand om medische reden.
Bij twijfel of bij 1 of meerdere onderstaande signalen;
DE LORIJN | ZADELS
Herkenbare signalen
Visuele signalen
Witte haren op of rondom de schoft, soms ook op de rug.
Kale plekken, bulten, wondjes op of rondom de schoft en de rug.
Afname (atrofie) of ongelijkheid in de rug- en omliggende spieren.
Beperking in beweging op stal, tijdens weidegang of aan de longeerlijn.
Signalen in het gedrag
Gevoeligheid of warmte bij aanraking van de rug, schoft, wervelkolom, schouder, buik, lendenen.
Negatieve reactie bij aanraking of druk op de singelgroeve, spieren en rug. Zoals platte oren, bijten, slaan.
Specifiek naar één kant kunnen draaien. Bijvoorbeeld in de stal of op de poetsplaats.
Uitzetten van de buik of singeldwang.
Rijtechnische signalen
Onvoldoende lichaamsgebruik, moeite met nageven, beperking bij (lengte)buiging, beperking in het oprichten en/of strekken van de hals.
Moeite met verruimen en verzamelen, problemen in de aanleuning, moeite met rechtrichten en wissels, weigeringen op hindernissen.
Wegdrukken van de rug, staken, bokken, bokken na de hindernis, steigeren en/of vluchten (rennen).
Scheef lopen, onzuiver bewegen, ongelijkheid in het bekken, kreupelheden.
Wil je graag eens overleggen?
Neem contact op!
DE LORIJN | ZADELS
Kies de juiste zadelpasser!
Het beroep zadelpasser is nog steeds een vrij beroep. Dat betekend dat iedereen zich zadelpasser mag noemen. Als paarden eigenaar ben je zelf verantwoordelijk dat je de juiste zadelpasser kiest. Maar hoe herken je een goede zadelpasser? Een goede zadelpasser onderzoekt het paard altijd uitvoerig d.m.v. onder andere een palpatie met actieve testen zoals een schoft-lift, spine-test, lateroflexie-test en een bekkenkanteling. Ook het paard aan de hand in beweging bekijken is belangrijk om te bepalen of het paard onbelast zuiver loopt. Een zadel dient te worden gecontroleerd op veiligheid en correctheid. Of de pasvorm correspondeert met de rug van het paard wordt het paard op een vlakke ondergrond bepaald, dus niet in de box. Ook dient er ten alle tijden te worden gereden met het zadel, óók wanneer er een aanpassing is aangebracht aan het huidige of nieuwe zadel.
​
Een kundige zadelpasser is gediplomeerd aan een gedegen zadelpassers opleiding zoals Equine Saddlefitting Specialists of SMS. Durf te vragen of de zadelpasser die je op het oog hebt ook daadwerkelijk opgeleid is. Tijdens deze opleidingen leert een zadelpasser een brede en diepe kennis over o.a. de anatomie, biomechanica van het paard. Hiermee kan hij/zij mogelijke afwijkingen herkennen wat direct in verband kan staan met het zadel. Alléén met deze opleiding(en) op HBO-niveau ben je als zadelpasser voldoende opgeleid om het vak kundig en met hoge kwaliteit uit te voeren. Op de site van de beroepsvereniging VZTD, Vereniging van Zadel- en Tuig Deskundigen vind je erkende en gediplomeerde zadelpassers.
DE LORIJN | ZADELS
Benieuwd hoe een consult er uit ziet?
Ontdek het hier!
Een professioneel en compleet pasconsult kan alleen worden uitgevoerd door een vakkundige zadelpasser met een gedegen opleiding. Als Equine Saddlefitting Specialists gediplomeerd en gecertificeerd zadelpasser staat kwaliteit en welzijn van paard en ruiter/amazone altijd voorop. Ontdek welke stappen ik neem in het onderzoek van jouw paard en zadel en het aanpassen of aanmeten van een zadel.
DE LORIJN | ZADELS
De juiste singel
Bij een passend zadel hoort uiteraard een passende singel. Ook de vorm van de singel heeft invloed op de ligging van het zadel. Wist je dat een te korte singel je paard kan beperken in zijn beweging? Bij een te korte singel krijgt het voorbeen t.h.v. de elleboog onvoldoende bewegingsruimte. Dit kan je paard veel hinder geven en leiden tot kreupelheden. Ik help je in de keuze van de juiste singel. Tijdens een pasconsult kun je deze ten alle tijden vrijblijvend uitproberen. Hieronder een voorbeeld waarmee jij kunt checken of jouw singel nog wel past. Heb je vragen over singels? Neem contact met me op, dan help ik je verder!
Te kort
Een te korte singel beperkt je paard in de beweging van het voorbeen. De elleboog raakt daarbij het grove, harde gedeelte van de singel wat erg pijnlijk is voor je paard. Daarnaast geven de gespen hier een piekbelasting op de ribben van het paard. Een singelverlenger is om deze reden nooit een optie.
Te lang
Bij een te lange singel matcht de anatomische vorm van de singel niet meer met de elleboog van het paard. De functie van een anatomische singel valt volledig weg bij een te lange singel. Daarnaast kan een te lange singel je zadel en je zadeldekje beschadigen. Ook je rijlaarzen raken onnodig de gespen van de singel, met schade tot gevolg.
Juiste lengte
Bij een correcte singellengte bevind het anatomisch uitgesneden gedeelte zich precies achter de elleboog. Alleen op deze manier heeft je paard volledige bewegingsvrijheid. Houdt er rekening mee dat je mogelijk nog moet aansingelen. Ook de gespen en het harde gedeelte van de singel bevinden zich in een veilig gebied.
DE LORIJN | ZADELS
Wel of géén onderlegger?
Een goed passend zadel heeft géén onderlegger nodig. In sommige gevallen kan een zadelpasser of andere specialist een uitzondering maken. Bijvoorbeeld in het geval van een blessure of omdat het paard lichamelijk is veranderd. In beide gevallen gaat het om een tijdelijke oplossing. Een onderlegger doet veel met de pasvorm van het zadel en daarom is het van essentieel belang om altijd in overleg met je zadelpasser een onderlegger te gebruiken. Ook het type onderlegger is bepalend. Wist je dat een onderlegger met gel (gel-pad) juist een drukverhogende werking heeft? En je bij verkeerd gebruik van inlages je zadel én paard scheef kunt rijden? Enkel wanneer je zadel (recent) is gecontroleerd door een deskundige zadelpasser en deze goed ligt, is een zadelonderlegger met 100% schapenwol een aanwinst. Bij goed gebruik geeft deze zadelonderlegger als énige een drukverlagend effect. Let op; zorg dat deze ook écht past! (zie foto)
Juiste pasvorm
Te kort
Foto 1; Een onderlegger van 100% schapenwol met de juiste pasvorm. De rand van de onderlegger raakt de kussens niet zodat het zadel de correcte balans en drukverdeling behoudt.
Foto 2; De onderlegger is te kort voor dit zadel. De kussens van het zadel liggen nu op de opstaande rand van de onderlegger. Hierdoor raakt het zadel uit balans en geeft het een ongelijke drukverdeling. Met als gevolg; het zadel gaat 'bruggen' en het tast de wolvulling in het kussenpaneel aan.
DE LORIJN | ZADELS
Every saddle needs a little care!
Verzorg en behandel je harnachement net zo goed als jezelf en je paard. Regelmatig reinigen, verzorgen en eventueel beschermen verlengt de levensduur van je harnachement. Met de onderstaande tips weet ik zeker dat je weer kunt shinen als een diamant!
Reinigen
Reinig het leer met hand-warm water en een schone doek of spons. Is het leer erg vies of vettig? Gebruik dan wat zadelzeep. Niet te veel! En masseer rustig in zodat je ziet dat het vuil los komt. Probeer de stiksels zo veel mogelijk te vermijden. Neem óók het zitgedeelte en de onderkant van het kussenpaneel mee. Neem vervolgens het leer met schoon hand-warm water en een schone doek of spons af. Herhaal dit totdat al het zadelzeep en eventueel vuil van het leer is.
Verzorgen
Verzorg het gereinigde leer met een balsem, dit bevat de juiste ingrediënten die het leer nodig heeft om soepel en sterk te blijven. Een dun laagje is vaak al meer dan voldoende. Probeer de stiksels zo veel mogelijk te vermijden. Neem ook regelmatig het zitgedeelte en de onderkant van het kussenpaneel mee. Laat het 24 uur intrekken en poets het leer op met een schone katoenen doek voor extra glans en om de overtollige balsem te verdelen.
Beschermen
Rij je veel buiten en komt je harnachement regelmatig in aanraking met water of regen? Gebruik dan tijdens deze periodes na het verzorgen van je zadel een zadelvet om het leer te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Gebruik wederom een dun laagje. Houdt er rekening mee dat ledervet het leer afsluit. Wil je het leer later opnieuw gaan verzorgen, reinig het dan van te voren zorgvuldig om te voorkomen dat de balsem niet in het leer kan trekken.
Nog meer gratis tips van mij als professional!
Less is more!
Al snel gebruik je te veel product. Dit is niet alleen zonde voor je portemonnee, het doet je leer meer kwaad dan goed.
Pas op met olie!
Traditionele leerolie heeft veel voordelen. Echter is het vaak té verzorgend. Bepaalde onderdelen van het harnachement dienen zelfs vermeden te worden van olie, zoals teugels, singels, singelstoten. Door de olie verzadigd het leer dusdanig veel waardoor het leer uitrekt en daarmee ongelijk, slap en zelfs onveilig wordt. Wil je toch olie gebruiken? Breng het dan uitsluitend gedoseerd aan op stugge en dikke stukken leer.
Gebruik een milk of dressing voor fijne leersoorten.
Hoofdstellen, halsters, fijne tuigage en zelfs je leren chaps verzorg je het best met een milk- of lederdressing. Hiermee voorkom je dat deze fijne en vaak dunne leersoorten té verzadigd raken en daarmee de kans op breuk vergroot.
Géén 3-in-1 of drogisterij producten!
Leer dat in aanraking komt met vuil en zweet afkomstig van paarden dient te worden behandeld met producten die daar uitsluitend voor zijn gemaakt. Niet alleen zijn (goedkope) doekjes of middeltjes buiten de ruitershop niet geschikt, ze zijn vaak te agressief voor je dure harnachement. Daarnaast zijn 3-in-1 (of iets dergelijks dat daar op lijkt) ontstaan uit een marketing-technisch belang en tevens gedoemd te mislukken. In één handeling reinigen, verzorgen en beschermen is onmogelijk! Kies de geschikte producten voor jouw harnachement en investeer wat tijd, dan heb je jarenlange plezier van je waardevolle en ambachtelijke leerproducten!
DE LORIJN | ZADELS
The perfect Tack-Room doesn't exi...
Tenzij je zó graag wilt dat je zadelpasser langs moet blijven komen, of wilt dat hij boos op je wordt... Berg je zadel met de zelfde zorg op als dat je bij je zelf of je paard zou doen! Menig dure zadels zijn beschadigd door slecht ventilerende zadelkamers of kasten. Sta je op een pensionstal en heb je geen andere mogelijkheid dan de kast die je toegewezen wordt? Zelfs dán heb ik nog tips voor je! Zo voorkom je dat jouw dure harnachement onnodig beschadigd.
Geen vochtige singels en zadeldekjes!
Zweet bevat veel zouten, dit droogt het leer uit. Evenals regenwater dat kan zorgen voor schimmel. Laat daarom altijd vochtige singels en zadeldekjes buiten je afgesloten kast drogen. Een handige manier om dit niet te vergeten; haal altijd je singel en zadeldekje onder je zadel uit. Plaats ze ook nooit over het zadel heen!
Gebruik een zadelhoes
Bij vrijwel elk nieuw zadel ontvang je een gratis zadelhoes. En dat is niet voor niks! Een zadelhoes beschermt je zadel tegen stof, overmatig vocht, invloeden van UV-licht en het stoten/schaven. Wil je het echt voor een 10 doen? Gebruik dan ook beschermhoesjes om je beugels. Hiermee bescherm je je zweetbladen tegen het eventueel krassen door zand en vuil.
Ventileren, ventileren, ventileren...
Je ontkomt er niet aan; toch wat vocht in je kast... Zeker in de winterperiode is dit een veel voorkomend probleem. En helaas is de deur van je kast open laten ook geen optie. Kijk of er een mogelijkheid is om toch je kast te ventileren. Eventueel met ventilatieroosters kom je al een heel eind. Is dit geen optie? Investeer dan in een goede vochtvreter. Schade aan je harnachement is nog altijd duurder dan een dergelijke vochtvreter.
De heilige zadel-stang!
Een goede zadelpasser controleert dit altijd! Het is van essentieel belang om je zadel op te bergen op een buisvormige stang. Hiermee blijft het kussenpaneel vrij van druk wanneer je zadel niet gebruikt wordt. Een zadel weegt al snel 5 á 6 kilo. Wanneer het kussenpaneel van je zadel op de zadelopberger rust zullen er deuken en knobbels ontstaan in de vulling van het zadel. Hier heeft je paard veel last van. Vergelijk het met een steentje in je schoen... Het vervangen van de vulling is vervolgens vaak de enige optie. Dit kost veel tijd en geld, wat jij kunt besparen door de juiste opberger te kiezen!