Hoe ziet een zadel pasconsult er in de praktijk uit?
Je wilt jezelf en je paard goed voorbereiden. Zo haal je alles uit je pasconsult. Wellicht heeft je paard nog wat training aan de hand nodig. Hier volg je alle stappen van het consult in chronologische volgorde. Heeft je paard moeite met bepaalde onderdelen? Meld dit alvorens zodat we daar rekening mee kunnen houden.
Kennismaking
Wanneer ik jou en je paard ontmoet vergaar ik alle informatie die voor mij als zadelpasser relevant zijn. Denk hierbij aan de medische geschiedenis van het paard en ruiter/amazone; Niveau van trainen/wedstrijd, rijtechnische problemen, zadel-technische problemen, (aankoop)keuringen, behandelingen van specialisten en uiteraard jouw hulpvraag. ​
Inspectie op stand
Tijdens een inspectie bekijk ik het paard van de zij- en voorkant. Een visuele indruk geeft al veel informatie over de toestand van het paard en mogelijke uitdagingen in conformatie. Indien aanwezig worden afwijkingen in benen, hoeven en schouder opgemerkt. Deze staan in directe verbinding tot de ligging van het zadel.
Palpatie
Vervolgens word het paard gepalpeerd. Het opmerken van warmte en verschil in vacht en/of huidstructuren geven een sein tot dieper onderzoek. Tijdens de diepe palpatie in de spieren van het paard word er gelet op spierspanningen en gevoeligheden. Tijdens de actieve testen word gekeken naar gelijkheid in o.a. flexibiliteit van de halswervels en beweging van het bekken. Ook word de wervelkolom geïnspecteerd door een combinatie van hollen en bollen waarbij word gelet op gevoeligheden en/of beperkingen.
Inspectie in beweging
Laat het paard zien dat hij/zij gezond en pijnvrij is volgt een inspectie in beweging. Dit word aan de hand uitgevoerd door de eigenaar van het paard op een vlakke ondergrond. Tijdens de inspectie in beweging word o.a. gekeken naar de paslengte en beweging vanuit de wervelkolom. Afwijkingen in positioneren van het benen en de positie van het bekken worden hierin opgemerkt. Ook coördinatie speelt een belangrijke rol tijdens deze inspectie.
Inspectie huidig zadel
Geeft het paard óók dit keer aan dat hij/zij gezond en pijnvrij is gaan we kijken naar het huidige zadel. Een safety check beoordeeld de staat van het zadel. Hierbij word gekeken naar vermoedens van breuk/speling op de boom of het kopijzer, rechtheid, conditie van de vulling, veiligheid van stijgbeugelhaken en singelstoten en de algehele conditie van het materiaal. Safety first! Bij een goedkeuring kijken we naar de ligging van het zadel op de rug van het paard. Past het zadel nog qua boommaat en sluit de vorm van de boom aan? Hoe is de lengte van het zadel ten opzichte van de rug van het paard? Dit is een greep uit alle aspecten die bepalen of het zadel past of niet past.
Beoordeling huidig zadel
Vaak zijn er mogelijkheden door aanpassingen waardoor je met je eigen zadel weer vooruit kunt. Tijdens het rijden kijk ik wat er gebeurd in beweging. Wat laat het zadel zien en wat laat het paard zien? Door verschillende gangen en oefeningen te rijden, bekeken vanuit verschillende posities ontstaat daar een oordeel. Soms is het een kwestie bijvullen van een plukje wol of een aanpassing aan het zadel en kun je weer een tijd vooruit.
Aanmeten nieuw zadel
Mocht het huidige zadel niet correct liggen en is deze niet aanpasbaar? Dan gaan we kijken naar een zadel dat wel bij jouw paard en jou past! Mogelijk beschik ik over een nieuw zadel dat een match is voor jou en je paard. Met de zadels binnen jouw budget gaan we passen en uiteraard proefrijden. Vaak hebben nieuwe zadels veel mogelijkheden waardoor we creatief te werk kunnen gaan. Hebben we een match? Dan stellen we hem volledig naar wens samen en word deze als splinternieuw besteld. Bij aankomt word het zadel volledig afgepast nadat we opnieuw hebben proefgereden. Vervolgens hoef je alleen nog maar te gaan genieten van je nieuwe zadel!
Follow up
Na 20 rij-uren kijken we opnieuw naar de ligging van je nieuwe zadel. De nieuwe vulling slinkt in waardoor het bijvullen vrijwel altijd nodig is. Ook verneem ik graag hoe de eerste kilometers zijn bevallen. Kun jij nu éindelijk die volgende stap zetten richting je doel? We bespreken samen de planning betreft de controle afspraken. Zo houden we jouw happy atlete blij en fit! Bij aankoop van een nieuw zadel zit een follow-up automatisch inbegrepen en is daardoor kosteloos.
Voorwaarden
Aan het zadelpas consult zitten een aantal belangrijke voorwaarden. Om de kwaliteit van het consult te waarborgen dient hier rekening mee gehouden te worden. Twijfel je over de geschiktheid van je locatie of kun je aan bepaalde voorwaarden niet voldoen? Neem contact op, dan bespreken we samen de eventuele mogelijkheden.
​
-
Een veilige, goed verlichte plaats om te werken
Bij voorkeur een poetsplaats waar het paard tussen 2 kettingen kan staan. Het dient er veilig, schoon, droog en verlicht te zijn.
-
Bij aankomst dient de combinatie start klaar te staan
​Het paard dient droog en schoon aan een halster klaar te staan. Ook de ruiter/amazone dient in volledige uitrusting klaar te staan. Het dragen van een cap, rijbroek en laarzen is verplicht om de veiligheid van mens en materiaal te kunnen waarborgen.
-
Een vlakke (harde) bodem t.b.v. inspectie in beweging
​Tijdens het uitvoeren van de inspectie in beweging geeft een harde bodem de beste beoordeling. Mocht de locatie niet beschikken over een parkeer- of binnenplaats? Dan is een vlakke én vaste rijbaan-bodem een optie.
-
Rijbaan met vlakke en vaste bodem t.b.v. het testrijden
​Om te kunnen bepalen of het zadel past gaan we áltijd rijden. Een goede en verantwoorde bodem is daarbij natuurlijk een vereiste. Deze dienst vlak en vast te zijn. Rijden in een ongelijke, losse, stoffige of gladde bodem is niet bevorderlijk voor het paardenlichaam. ​